Το πρόγραμμα <<Ταξιδεύοντας στη χώρα των συναισθημάτων>> υλοποιείται από τον φορέα μας με στόχο την ανάπτυξη μιας διαφορετικής προσέγγισης για τη σύνδεση με τα συναισθήματα, απομακρυνόμενοι από τη στενή νοητική επεξεργασία και τη γνωστική κατανόηση.
Επικεντρώνεται στη συναισθηματική αγωγή, μέσα από δύο συναντήσεις το μήνα, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τρόπους που ενισχύουν τη συναισθηματική τους ανάπτυξη και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Εφαρμόζουμε επιστημονικές τεχνικές και διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, προσφέροντάς τους έτσι σημαντικά οφέλη.
Συνεργαζόμαστε με τα παιδιά σε ένα πλαίσιο συγκατασκευής και συνδημιουργίας, ενώ τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και υποστηριζόμενα από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες της ομάδας. Στοχεύουμε στην αξιοποίηση της τέχνης –μέσω της ζωγραφικής, των μουσικών ερεθισμάτων και του παιχνιδιού– ως μέσο για την ελεύθερη και δημιουργική έκφραση των παιδιών.
Οι μουσικοκινητικές δράσεις, οι αυτοσχεδιασμοί, οι δραματοποιήσεις ιστοριών, η αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και τα παιχνίδια ρόλων δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα συναισθήματα, να αναπτύξουν μια εικόνα του εαυτού τους σε σχέση με αυτά τα συναισθήματα και να κατανοήσουν τη σύνθετη δυναμική των σχέσεων με τους άλλους και το ευρύτερο περιβάλλον τους.
Οι παρεμβάσεις που ενσωματώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως η χρήση της τέχνης και του παιχνιδιού, έχουν αποδειχθεί ότι επιφέρουν σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής επικοινωνίας και συνεργασίας.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και στην ενδυνάμωση των παιδιών, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να εκφράζονται δημιουργικά και να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τους
άλλους.
Απώτεροι στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας, η ανταλλαγή ιδεών, η καλλιέργεια της φαντασίας, η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητες της συγκέντρωσης και της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις προκλήσεις που τους τίθενται, δημιουργώντας έναν υγιή συναισθηματικό και κοινωνικό κόσμο γύρω τους.