Ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος που ενοχοποιείται το στρες ως συμμετοχικός παράγοντας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (D). Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική, νόσος. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των λευκωμάτων. Διακρίνουμε δύο μορφές σακχαρώδη διαβήτη: α) τον πρωτοπαθή ή τύπου Ι και β) τον δευτεροπαθή ή τύπου ΙΙ1.
Σήμερα ο διαβήτης καταλαμβάνει σε παγκόσμια κλίμακα θνησιμότητας τη 12η θέση. Το 2000 οι θάνατοι ανήλθαν στους 171.000.000 και υπολογίζονται το 2030 να φτάσουν τους 366.000.000. Στην Ελλάδα το 2000 πέθαναν από σακχαρώδη διαβήτη 853.000 άτομα ενώ το 2030 υπολογίζεται να αγγίξουν τα 1.077.0002.
Αν και δεν υπάρχει ικανοποιητική απόδειξη ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει μια μόνιμη διαβητική κατάσταση σε άτομα γενικά φυσιολογικά, μια ποικιλία βαριών καταστάσεων (φυσικών και συγκινησιακών) που προκαλούν στρες συνδέονται με μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη όπως για παράδειγμα εγκυμοσύνη, φυσικό και συγκινησιακό τραύμα, οξεία νόσος. Για προδιαθετημένα άτομα το στρες μπορεί να είναι ο υπεύθυνος παράγοντας για εκδήλωση της νόσου.
Τα συμπτώματα του διαβήτη όπως κόπωση , κακή επούλωση τραυμάτων, διαταραχές στην όραση, λιποθυμικά επεισόδια, υπόταση, ταχυκαρδία κ.α, οι επιπλοκές του όπως η διαβητική κετοξέωση, το υπογλυκαιμικό κώμα, οι λοιμώξεις καθώς και η εμπλοκή του σε άλλες σοβαρές νόσους (διαβητική νεφροπάθεια, νευροπάθεια, αγγειοπάθεια) είναι ικανά να αυξήσουν το στρες και αυτό με τη σειρά του να καταστεί σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για τη νόσο3.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ορισμένων ερευνών έδειξε ότι οι διαβητικοί που είχαν λάβει μέρος σε προγράμματα για τον έλεγχο του στρες, είχαν σημαντική βελτίωση της γλυκόζης του αίματος και της αιμοσφαιρίνης HbA1c4.
Τέλος ένας καλός διαβητικός έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών. Το στρες έχει άμεσες επιπτώσεις στον έλεγχο του διαβήτη μέσω της απελευθέρωσης των ορμονών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στα ανυψωμένα επίπεδα γλυκόζης αίματος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Wikipedia the free encyclopedia (2011) Avaliable on line at: http://el.wikipedia.org/ ενδοκρινικό σύστημα Τελευταία ημερομηνία πρόσβασης 20.11.2011
- WHO (2002). Diabetes Programme: Country and regional data on diabetes. Avaliable on line at: http://www.who.int/diabetes/facts/world_figures/en/index.htmlΤελευταία ημερομηνία πρόσβασης 20.11.2011
- Α. Σαχίνη-Καρδάση και Μ.Πάνου (2002). Παθολογική και χειρουργική νοσηλευτική. Νοσηλευτικες διαδικασίες 3ος Τόμος. Β’ Εκδοση. Εκδόσεις ΒΗΤΑ
- Richard S. Surwit, Miranda A.L. van Tilburg, Nancy Zucker et al (2002). Stress Management Improves Long-Term Glycemic Control in Type 2 Diabetes American Diabetes Association vol. 25 no. 1 30-34